Stabijhoun (Stabyhoun)

Ursprung

Stabijhoun kommer från Frisland i Nederländerna och härstammar troligen från en Frisisk fågelhund och en spaniel som spanjorerna hade med sig på 1500-talet.
 

Namnet

Namnet stabijhoun kommer från det nederländska uttrycket sta-mij-bi som betyder stå mig bi. Stavningen av stabyhoun är en gammal stavning, idag ska det egentligen stavas stabijhoun. Namnet uttalas [stabejhun]. I sitt hemland kallas den för Stabij eller Bijke.
 

Historia

Då den fattiga bonden inte hade råd att ha fler hundar för olika 
arbetsuppgifter, var han tvungen att ha en så mångsidig hund som möjligt, en som kunde hjälpa till på gården. En stabij följde med på jakt och kunde då både finna och apportera bytet, som ofta bestod av räv, hare och fågel. Den skulle dra skrindor med diverse varor till och från gården. Den var också en utmärkt sork- och mullvadjägare. För att bonden skulle få in lite extra pengar tog han hunden i en korg på cykeln och åkte runt för at jaga mullvad. Mullvadsskinnet var mycket eftertraktat till foder i handskar. Stabijen skulle också varsko familjen vid främmande besök, och vara en mycket trevlig familjehund. År 1942 den 10 oktober, blev Stabyhoun erkänd som ras i Holländska Kennelklubben.

Helhetsintryck

Stabijen ska vara kraftfullt byggd, något längre än hög. Den får varken vara för grov eller för spensligt byggd. Rasen skall som sällskapshund vara tillgiven, mjuk och vänlig. Den skall vara intelligent, lydig, lättlärd, lugn och vaksam, men aldrig aggressiv.
 
 

Idag

I Sverige används stabijen till många olika ändamål, både som jakthund, lydnadshund, eftersökshund och en aktiv familjehund. Den har mycket lätt för att umgås med människor och tycker om barn. Den har även lätt för att förlika sig med andra hundar och andra sällskapsdjur. Stabijen är alltså en bra allround hund.
 

Uppförande/karaktär

Alert: Pigg, arbetsvillig, vaksamt och alert.
Envis: Har en stabij bestämt sig för något, ja då är det svårt att övertala den till något annat. Men, det är en utmaning att överlista hunden, man kan ibland undra vem som sysselsätter vem.
Intelligent & lättlärd: Den har mycket lätt för att lära sig saker, både det som är bra och det som är mindre bra. Stabijen är en hund som vill jobba och lösa problem. Och som så många andra raser så är det förstås olika från individ till individ.
 
 

Allroundhund:

Våra svenska stabijer används till: fågeljakt, småviltsjakt, viltspår & praktiskt eftersök, apportering, lydnad, bruks, agility, ett fåtal tränar räddning och bevakning.  
 

Jakthund:

Jaktegenskaperna finns hos stabijen , en del individer har mycket viltintresse i sig medan andra nästan är likgiltiga inför jakt. Det bedrivs både fågeljakt och småviltsjakt. Eftersom viltintresset är individuellt är det inte lätt att veta vad som kommer att finnas i just din stabij.
 

Eftersökshund:

Stabijen är en helt suverän spårhund. Den är mycket spårnoga och arbetar i ett härligt tempo. Här kommer också rasens envishet och målmedvetenhet till sin rätt.
 

Lydnads- brukshunden:

Här kommer nog fler av rasen att synas i framtiden. Det gäller bara att fler får upp ögonen för rasens kapacitet.
 

Agilityhunden:

Under det senaste året är det fler av våra svenska stabijer som har börjat träna agility. Framtiden får visa om stabijen är en bra agilityhund!
 

Tillgiven och vänlig:

En aktiverad stabij är en harmonisk hund!
Den vill vara i centrum, kryper gärna upp i soffan och sängen för att få extra mycket "kel".
Ovanstående lista är bara en del av allt man kan säga om denna ras!